|  Törökország  |  Isztambul  |  Történelem  |  Látnivalók  |  Gasztronómia  |  Ünnepek és kultúra  |  Közlekedés  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Gasztronómia

A török konyha rendkívüli változatosságával és gazdag ízvilágával hívja fel magára a figyelmet. Ennek a sokszínűségnek pedig minden összetevője megtalálható Isztambulban: az utcákon nyüzsögnek a különféle fogásokat kínáló utcai ételárusok, de számos teázó, kávézó és étterem is várja az éhes vagy éppen csak pár percet pihenni vágyó vendégeket.

Erős hatással van az étkezési, főzési szokásokra az igen meleg éghajlat, valamint a mohamedán vallás is, hiszen emiatt nem fogyasztanak sertéshúst. Ugyanakkor sok és sokféle tengeri élőlényt (pl.: rák, kagyló, tintahal, kardhal, kaviár) használnak az ételekhez, de nagyon kedvelt a bárány és a kecskehús is. Sokféle fűszert alkalmaznak, méghozzá meglehetősen erőteljesen, intenzíven adagolva azokat.


Török reggeli (Foto: thegloaming, Flickr)

Török reggeli (Foto: thegloaming, Flickr)


A jellemző török ételek között említhetjük a különböző kebabokat, amelyek lényege, hogy (eredetileg bárányhúst) hagymával, paradicsommal nyársra fűzve sütik meg. Szintén húsból készül még a muszaka (darált birkahús, paradicsom, paprika, burgonya és joghurt), a manti (egyfajta tésztatáska, amelyet hússal töltenek meg) és a pilav (fűszeres húsos rizsétel).

 

Kebap (Foto: cervus, Flickr)

Kebap (Foto: cervus, Flickr)


Azonban nem csak húsokat, de a különféle zöldségeket is előszeretettel használnak, így káposztát, paradicsomot, paprikát, vagy az alapélelmiszernek számító padlizsánt, amelyeket legtöbbször oliva olajjal sütnek. Emellett a kedvező klímának köszönhetően széles kínálat található gyümölcsökből is, mint a füge, szőlő, dinnye, de elérhető a banán, a narancs, a grape fruit vagy a gránátalma is.

A mediterrán éghajlat miatt az ebédszünet a komótos étkezésen túl pihenést is jelent, így általában 3-4 órásra nyúlik az étkezés hossza, és csak a délutáni meleg enyhülésével térnek vissza a munkához, amelyet a kellemesebb időben könnyebb folytatni.

A török édességek közül talán legismertebbek a sokféle változatban kínált baklavák, amelyek alapja a vékony tészta, amit pisztáciával, dióval, mogyoróval, majd édes gyümölcsszirupokkal, krémekkel töltenek. Ugyanakkor előszeretettel fogyasztják a töltött palacsintához hasonló, frissen sütött gözleme-t is, vagy a sült tejbegrízt.

 

Baklava (Foto: roboppy, Flickr)

Baklava (Foto: roboppy, Flickr)


Közkedveltek a különféle gyümölcszselék, valamint a szárított vagy cukrozott gyümölcsök is. Az édességekre egyébként általánosságban igaz, hogy számunkra túlzottan édesek, nehezek, sziruposak.

Rendkívül fontos eleme a török kultúrának a jellegzetes török kávé, illetve a legkülönbözőbb ízekben készített tea fogyasztása. Többek között Magyarországon is nekik köszönhetően terjedt el a kávéivás szokása.


Török kávé (Foto: n5u5r, Flickr)

Török kávé (Foto: n5u5r, Flickr)


Az igazi török kávé - az igen finomra őrölt kávé miatt- tartalmaz kávézaccot is, ezért nem biztos, hogy mindenki megkedveli, de aki mégis megkóstolná, ezt Isztambulban is lépten-nyomon megteheti, hiszen megszámlálhatatlan kávézó és teázó várja a helyieket és a turistákat egyaránt. Ezek a kávézók és teázók a társasági élet színhelyei, ahol legtöbbször elmaradhatatlan kelléke a beszélgetéseknek a vízipiparaki is, ami egy erős, magas alkoholtartalmú gyümölcspárlat, azonban nincs nagy kultúrája az alkoholfogyasztásnak. használata is, amit sokféle ízű és illatú dohánnyal töltenek. Törökországban több évszázados hagyománya van a vízipipa használatának, amelyre vonatkozóan már a XVII. században szigorú szabályok alakultak ki. Emellett nemzeti italnak számít a raki is, ami egy erős, magas alkoholtartalmú gyümölcspárlat, azonban nincs nagy kultúrája az alkoholfogyasztásnak.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Isztambul