|  Törökország  |  Isztambul  |  Történelem  |  Látnivalók  |  Gasztronómia  |  Ünnepek és kultúra  |  Közlekedés  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Isztambul

Az egyetlen város, amely egyszerre két kontinensen fekszik: Isztambul. Egy csodálatos város, melynek már földrajzi elhelyezkedése is meghatározza jellemzőit. Egyszerre kelet és nyugat, a vizek, de egyben a mecsetek és múzeumok városa is.

Törökország legnagyobb és egyben legnépesebb városa, területe 6620 km2, lakosainak száma meghaladja a 12 millió főt, s annak ellenére, hogy az ország fővárosa Ankara, mégis – egy rövidebb átmeneti időszaktól eltekintve - Isztambul maradt a gazdasági, művészeti és kulturális központ.

Isztambul klímája – az ország más területeitől kissé eltérően – mérsékelt, enyhe. A nyár hosszú és meleg, a tél pedig hűvös és csapadékos. Az átlaghőmérséklet május és szeptember között eléri a 26 °C-ot, míg októbertől áprilisig ez az érték 13 °C-ra süllyed, ugyanakkor egész évben jellemző a magas páratartalom, ami szintén okozhat nehézségeket, ha szervezetünk nehezebben viseli. Mivel nyár közepén napközben igen magas hőmérséklet is előfordulhat, ezért nyár elején vagy végén a legalkalmasabb az időjárás egy isztambuli utazáshoz.

 

Ivókút (Foto: Rui Ornelas, Flickr)

                                      Ivókút (Foto: Rui Ornelas, Flickr)


Turisztikai szempontból a várost alapvetően három részre tagolhatjuk: ha szeretnénk megismerni múltját, a régi óvárosban (Sultanahmet) érdemes először körülnézi, ahol a leghíresebb épületek egy viszonylag kis helyen megtalálhatók. Itt van a Hagia Sofia mecset, a Topkapi Szeráj, a Kék –mecset, a Hippodrom és a Yerebatan ciszterna, amelyek már önmagukban is több napi látnivalót szolgáltatnak az idelátogató turistáknak.

A várost – a Boszporuszon kívül – az Aranyszarv-öböl is kettészeli, ami a Márvány-tengerrel képez egy félszigetet. Az öböl egyébként egy természetes kikötő is, ami fölé az első állandó hidat 1836-ban építették. Ma már 3 híd ível át a víz fölött, közülük az egyik a Galata-híd, amin már kora reggel horgászok, valamint kagyló- és halárusok sorakoznak. Az egész városban mindenütt számtalan árussal, kereskedővel találkozhatunk, legtöbben különféle édességeket, ételeket árulnak, és bár általában rendkívül finom falatokat vehetünk az utcai árusoktól, azért nem árthat egy kis óvatosság sem. Persze nem az étkek minősége a kérdéses, hanem inkább az, hogy ami kevésbé intenzív fűszerezéshez szokott gyomrunk bírni fogja–e a megterhelést.


Galata híd (Foto: Kıvanç, Flickr)

                                      Galata-híd (Foto:Kıvanç, Flickr)


Aki Isztambulban jár, annak nem szabad kihagynia a Fedett Nagybazárt sem, ami méretei miatt egyfajta külön kerülete a városnak, ahol minden eladó és minden kapható. És természetesen ezen a két városrészen kívül nyújtózik el a lüktető nagyváros, annak minden kettősségével és mellőzhetetlen velejáróival. Már csak a nagy lakosságszám miatt is óriási a hangzavar, ami egész Isztambult jellemzi. A helyi lakosok és az évről évre hatalmas számban érkező turisták mind hozzájárulnak az utcák zajához, ami éjszaka is állandó – valamelyest kisebb hangerővel. Az utcákon tömegek hömpölyögnek, utcai árusok standjai, a lépten-nyomon fellelhető kávézók, teázók töltik meg a levegőt sajátos illatokkal.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Isztambul