|  Törökország  |  Isztambul  |  Történelem  |  Látnivalók  |  Gasztronómia  |  Ünnepek és kultúra  |  Közlekedés  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Történelem

Isztambul több mint 2600 éves múlttal rendelkezik, története során hol az egyik, hol a másik birodalom része volt, de mindig különösen fontos városnak tartották. Aki ugyanis Isztambult irányította, az hatalmas gazdasági, kereskedelmi csomópont felett rendelkezett.

A települést – akkori nevén – Bizáncot időszámításunk előtt 667-ben görögök alapították. Amikor azonban Bizánc szembeszállt Septimus Severus hadvezérrel, a római légiók megostromolták és jelentős pusztítást végeztek a városban. Ugyanakkor ezt követően maga Septimus Severus építtette újjá a települést. Nagy Konstantin császár tette meg birodalma fővárosává 324-ben és az ő uralkodása idején kapta a Konstantinápoly nevet is. A Római Birodalom kelet-nyugat irányú kettészakadását követően Konstantinápoly a Keletrómai Birodalom központja lett, majd a VI. századtól már Bizánci Birodalomnak nevezték, és ugyanekkor terjedt el a görög ortodox kereszténység is, melynek a bizánci és a római egyház közötti ellentétek adtak különös jelentőséget.

A XIII. századig többször volt hullámvölgyben a város, de mindig sikerült erőt meríteni az újabb fellendüléshez, azonban 1204-ben a keresztes seregek elfoglalták Konstantinápolyt és hatalmas pusztítást végezve fosztogattak. Még 1261-ben újra bizánci kézre került, azonban régi dicsőségét már nem tudták visszahozni. Azonban jelentősége ekkor is hatalmas volt, amit jól tükröz az is, hogy nem csak a Bizánci Birodalomnak volt a fővárosa, de miután 1453-ban II. Mehmed szultán elfoglalta, ő is megtette saját birodalma, az Oszmán Birodalom fővárosának. Győzelme után szultán megerősítette a védelmet, újraépíttette a városfalat és elrendelte a népességszám növelését célzó betelepítést is, amelynek során nem csak török, de olasz, zsidó vagy görög családokat is áttelepítettek. Már Mehmed szultán is törekedett a kultúra, a művészet támogatására, aminek köszönhetően számos gyönyörű épület, művészeti alkotás született, amelyek száma aztán Nagy Szulejmán idején tovább nőtt.  A virágzó Konstantinápoly egészen 1923-ig főváros, ekkor honvédelmi megfontolásból- mivel háborúban nehéz lett volna megvédeni – a beljebb fekvő Ankara lett a főváros, és bár ezt követően néhány évtizedre Isztambul háttérbe is szorult, de a század közepétől hatalmas fejlődésnek indult, aminek eredményeként újra szinte régi fényében tündököl és fogadja az ideérkező turisták millióit. Hivatalosan 1928-ban kapta az Isztambul nevet (törökül Ä°stambul), egyben Ä°stambul tartomány székhelye.

 Huszadik századi történelmét – akárcsak egész Törökországét – a modernizáció jellemezte, aminek során számos, korábban a nagyközönség elől elzárt épületet alakítottak múzeummá és nyitottak meg a látogatók előtt.


Kemal Atatürk (Foto: GunnarInIstanbul, Flickr)

                  Mustafa Kemal (Foto: GunnarInIstanbul, Flickr)


A modernizáció vezetője Mustafa Kemal (későbbi nevén Kemal Atatürk) volt, neki köszönheti az ország a fennmaradását és területei megóvását is. Ő kezdeményezte a nők egyenjogúságát, az ő vezetésével valósul meg az 1922-ig fennálló szultanátusból a köztársaságba történő átmenet és a jogrendszer megreformálása. Ezért is lett ő Atatürk, vagyis „Minden török atyja”, amiért óriási tisztelet övezi az egész országban. Életének utolsó éveit a Dolmabace Palotában töltötte, és ott is halt meg 1938-ban.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Isztambul