|  Törökország  |  Isztambul  |  Történelem  |  Látnivalók  |  Gasztronómia  |  Ünnepek és kultúra  |  Közlekedés  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Ünnepek és kultúra

Az iszlám vallásnak megfelelően a legfontosabb ünnep a Ramadan, amelynek kezdete az iszlám naptár alkalmazása miatt minden évben más napra esik. A ramadán hónapban a hívők a Mohamed próféta által előírt böjtöt követik, amelynek célja az önfegyelem erősítése, a testi vágyak legyőzése, egyfajta mélyebb kapcsolat kialakítása Allahhal, és az adakozás a szegényeknek. A böjt sajátossága, hogy napfelkeltétől napnyugtáig tart, vagyis ekkor tiltott az evés, ivás, szexuális érintkezés, sőt még a dohányzás is – bár bizonyos körülmények között lehet kivételeket tenni (kor, egészségi állapot,…) -, de ahogy lemegy a nap, mindez bepótolható.

Az ünnepek között a gyermek- és az ifjúsági nap említhető még, valamint a győzelem ünnepe és az október 29-én tartott köztársaság napja. A kulturális események sorában a minden évben július-augusztus hónapban megrendezett Isztambul Fesztivál kap kiemelkedő szerepet, valamint a nyár érkezését ünneplő Hidrellez Fesztivál.


Hidrellez Fesztivál (Foto: P.J.S., Flickr)

Hidrellez Fesztivál (Foto: P.J.S., Flickr)


Az Isztambuli Színházi Fesztivált 1992 óta minden évben megrendezik, de tartanak zenei fesztiválokat is. Essen és Pécs mellett Isztambul is elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet a 2010-es évre, amely alkalomból itt is számos a kultúrához kapcsolódó rendezvényt, fesztivált fognak lebonyolítani. Az alkalmanként vagy évente visszatérően megrendezésre kerülő kulturális eseményeken kívül állandó színfoltot jelentenek az igen nagy számban jelenlévő múzeumok, amelyek legtöbbször a régmúlt idők hagyatékát tárják elénk, és ha már Isztambulban járunk, semmiképpen ne sajnáljunk időt szakítani néhány ilyen múzeum meglátogatására. Emellett természetesen lehetőségünk van színházba vagy moziba, esetleg operaházba menni, de fontos megnézni, hogy milyen nyelven játsszák az adott filmet, színdarabot, mert annak, aki nem beszél törökül, nem biztos, hogy élvezhető a török nyelvű változat.

Isztambul az oktatás terén is a legelsők között van az országban, sőt bizonyos intézményei világszinten is megállják helyüket. Az óriási lakosságszám miatt természetes, hogy rengeteg általános iskola és középfokú oktatási intézmény található itt, de ezeken túl számos egyetem működik a városban, amelyek közül nem egy előkelő helyet foglal el a törökországi egyetemek rangsorában. Az állami egyetemeken kívül több mint egy tucat magánegyetem is várja a tudásra szomjazó hallgatókat, akik között gyakran a világ egészen távoli tájairól érkezett diákok is feltűnnek, hogy eltöltsenek itt néhány szemeszternyi időt.

A valamikori Konstantinápoly kulturális életének szerves részét képezi a sport is. A legkedveltebb sportágak között a kosárlabda és a futball említhető (aki egy igazán mozgalmas eseményen szeretne részt venni, mindenképpen látogasson ki egy Galatasaray, vagy Fenerbahce futballmérkőzésre, mert felejthetetlen élményben lesz része). Szintén nagy volumenű esemény a Forma1-es Isztambuli Nagydíj, amire sok külföldi is elkíséri kedvenc csapatát vagy versenyzőjét, de igen nagy számban kíváncsiak a különböző vitorlásversenyekre is, melyeknek tökéletes helyszínéül szolgál a várost körülölelő szoros és a tenger.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Isztambul